Thursday, September 21, 2017

Kështjella Ilire e Këlcyrës


Mbi kryet e qytetit të sotëm të Këlcyrës ngrihet një kështjellë e lashtë që dikur shërbente për të kontrolluar luginën e lumit Aos (Vjosë). Ajo mendohet, sipas arkeologëve, se i përket shekullit të tretë para Krishtit dhe ka një teknikë ndërtimore të ngjashme me atë të mjaft fortifikimeve të tjera të luginës së Drinos. Në hartën arkeologjike të Shqipërisë, ndërtimi i saj lidhet me veprimtarinë e Pirros së Epirit. Për fat të keq, gërmime arkeologjike nuk janë kryer ashtu siç edhe punimet restauruese mungojnë, çka do të thotë se rikrijimi i plotë i historisë së saj është i vështirë