Tuesday, June 25, 2013

Ali Këlcyra

Ali Këlcyra

Ali Këlcyra
(lindi më 28 Maj të vitit 1891 dhe vdiq me 24 Shtator të vitit 1964)

Ndryshe njihet edhe si Ali Bej Klisura (versioni grek i emrit Këlcyrë) I lindur në Këlcyrë të rrethit të Përmetit, shkoi për studime në Stamboll dhe mbaroi doktoraturën për drejtësi në Romë. Më pas mori pjesë në Kongresin e Lushnjës dhe në luftën kundra pushtuesve italianë në verën e vitit 1920. Nga viti 1921 deri në vitin 1924 ishte në parlament ku dhe mbështeti

Tuesday, June 11, 2013

Këlcyra Dy fjaleKëlcyra

Etimologjia: Emërtimi i qytezës së Këlcyrës vjen nga fjala  latine clausura  (klauzura) dhe në greqisht κλεισούρα (klisura) e cila rrjedhon nga fjala do të thotë vend i mbyllur, vend i ngushtë, dhe rrënja e foljes κλείνω (klino) që do të thotë mbyll. Pra me një fjalë Këlcyrë do të thotë grykë (mali). Është quajtur kështu sepse Këlcyra ndodhet midis dy maleve Trebeshinës dhe Dhëmbelit. (Dmth kur themi Gryka e Këlcyrës është njëlloj sikur të themi gryka e grykës)