Tuesday, June 25, 2013

Ali Këlcyra

Ali Këlcyra

Ali Këlcyra
(lindi më 28 Maj të vitit 1891 dhe vdiq me 24 Shtator të vitit 1964)

Ndryshe njihet edhe si Ali Bej Klisura (versioni grek i emrit Këlcyrë) I lindur në Këlcyrë të rrethit të Përmetit, shkoi për studime në Stamboll dhe mbaroi doktoraturën për drejtësi në Romë. Më pas mori pjesë në Kongresin e Lushnjës dhe në luftën kundra pushtuesve italianë në verën e vitit 1920. Nga viti 1921 deri në vitin 1924 ishte në parlament ku dhe mbështeti
Fan Nolin. Ai kujtohet si një orator i zoti dhe i përdorte aftësitë e tij kundra Ahmet Zogut dhe mbështetësve të tij. U largua nga atdheu pas rënies së qeverisë së Fan Nolit,  dhe drejtoi Bashkimin Kombëtar nga jashtë shtetit.  Regjimi i Zogut e dënoi me vdekje disa herë. Ali Këlcyra ishte midis figurave kyçe të rezistencës së Ballit Kombëtar gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe u detyrua të largohej nga vendi në 1944 kur komunistët erdhën në pushtet. Bashkë me Mit'hat Bej Frashëri u përpoqën të mbanin Ballin Kombëtar gjallë nga jashtë shtetit gjersa Balli u nda në disa pjesë dhe e humbi fuqinë e tij. Ali Këlcyra më vonë transmetoi programe lajmesh në gjuhën shqipe nga Perëndimi. Vdiq në moshën 73 vjeçare në Romë.

Ali Këlcyra në Romë
Varri i Ali Këlcyrës në Romë
Mit'hat Frashëri, Ali Këlcyra me të shoqen Avdie Vrioni dhe e bija Hana Këlcyra në Bari të Italisë